Sunday, March 8, 2015

Siakap Panggang Nyonya


BAHAN:
1 ekor ikan siakap
10 ulas bawang merah dikisar
5 ulas bawang putih dikisar
4 batang serai dikisar
2 sm lengkuas muda dikisar
Sedikit air asam jawa
5 batang kacang bendi dipotong
Gula, garam dan serbuk perisa
Daun pisang secukupnya
Kertas aluminium secukupnya

CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam.  Perapkan seketika.

Tumis bahan kisar hingga terbit minyak.  Masukkan air asam jawa, gula, garam dan serbuk perisa.  Biarkan kuah pekat.  Angkat.

Letakkan kertas aluminium di atas dulang pembakar.  Lapikkan daun pisang diatasnya.  Ratakan sebahagian kuah diatas daun pisang dan letakkan ikan diatasnya.  Tuang baki kuah di atas ikan dan taburkan kacang bendi.  Bungkus ikan dengan daun pisang dan kertas aluminium.  Panggang hingga masak.

No comments:

Post a Comment