Monday, March 30, 2015

Kari Ikan Madras

 (Photo : www.bawarchi.com)

BAHAN:
Beberapa keping isi ikan merah
30g serbuk kari ikan
50g bawang besar dikisar
5g bawang putih dikisar
30g udang kering dikisar
30g lengkuas dikisar
5 gram halia dikisar
2 tangkai cili merah dikisar
350 ml santan
350 ml stok ikan
10g asam keping
1 batang serai diketuk
5g biji sawi
2 tangkai daun kari
4 biji bendi
2 biji cili merah dibelah dua
2 biji cili hijau dibelah dua
1 biji tomato dibelah empat

CARA:
Tumis bahan kisar bersama serai hingga wangi.  Masukkan serbuk kari dan asam keping.  Goreng hingga terbit minyak.  Masukkan ikan, stok ikan, santan, bendi, daun kari dan biji sawi.  Biarkan mendidih seketika.  Masukkan cili, hijau, cili merah dan tomato.  Sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk perisa.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment