Tuesday, March 24, 2015

Kari Anak Ikan Jerung (Baby Shark Fish Curry)


BAHAN:
200g baby shark dipotong dadu
30g bawang merah ditumbuk
10g bawang putih ditumbuk
1 biji tomato dibelah 4
6 biji bendi
2 tangkai cili hijau dibelah dua
2 camb serbuk kari
100ml santan pekat
400ml santan cair
1/2 cawan air asam jawa
1 tangkai daun kari
Garam dan serbuk perisa

CARA:

Tumis bahan tumbuk hingga wangi.  Masukkan serbuk kari dan air asam jawa.  Goreng hingga pecah minyak.  Masukkan daun kari dan santan cair.  Masukkan ikan dan bendi.  Kacau hingga mendidih dan ikan masak.  Masukkan santan pekat.  Biarkan mendidih lagi sekali.  Sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk perisa.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment