Thursday, March 5, 2015

Siakap Bakar Daun Kaduk


BAHAN:
1 ekor ikan siakap
3 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
3 tangkai cili merah dikisar
2sm belacan dikisar
2 camb dadih perisa asli
2 camb serbuk kari dibancuh dengan sedikit air
2 camb sos cili
8 helai daun kaduk dihiris
Garam, gula dan serbuk perisa
Daun pisang secukupnya

CARA:

Lumurkan ikan dengan sedikit garam.  Perap seketika.

Tumis bahan kisar hingga wangi.  Masukkan dadih, rempah kari, sos cili, garam, gula dan serbuk perisa.  Kacau hingga sebati.

Letak daun pisang di atas dulang pembakar.  Ratakan separuh bahan tumis di atas daun pisang.  Taburkan sebahagian hirisan daun kaduk dan letak ikan di atasnya.  Curah baki kuah diatas ikan dan taburkan baki daun kaduk.  Bungkus ikan dengan daun pisang dan bakar pada suhu 200c hingga selama lebihkurang 25 minit atau sehingga ikan masak.

No comments:

Post a Comment