Wednesday, June 12, 2013

Serunding Kerang





BAHAN :
1kg isi kerang
2 batang serai dikisar
2 sm halia dikisar halus
2 sm lengkuas dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
3 biji bawang besar dikisar halus
2 camb ketumbar dikisar halus
4 camb kelapa goreng
2 cawan santan pekat
2 camb cili giling
2 camb bawang goreng
1 camt serbuk kunyit
1 camt pes asam jawa
1 helai daun kunyit dimayang halus
Garam, gula & serbuk perisa

CARA:
Tumis bahan2 kisar bersama cili giling hingga wangi. Masukkan santan, kerang, serbuk kunyit & pes asam jawa. Kacau hingga kuah pekat & pecah minyak. Masukkan hirisan daun kunyit, kelapa goreng & bawang goreng. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Kacau lagi dgn api perlahan hingga kuah kering. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment