(Photo : www.pondok-online.blogspot .com)
BAHAN :
1kg isi kerang
2 biji bawang besar dikisar halus
2 ulas bawang putih dikisar halus
1 inci halia dikisar halus
1 genggam ikan bilis direndam & kisar halus
1 mangkuk cili padi hijau dibersih & buang tangkai (boleh dikurangkan jika tidak tahan pedas)
1/2 mangkuk lengkuas muda dihiris nipis
2 mangkuk santan pekat
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan semua bahan2 lain & biarkan mendidih sehingga agak pekat. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
NOTA :
Sambal
tahun ialah masakan tradisi masyarakat Jawa & tahan disimpan lama
dgn dipanaskan setiap hari. Semakin lama sambal ini disimpan ia akan
bertambah sedap.
No comments:
Post a Comment