Thursday, June 6, 2013

Sambal Tahun Kerang





BAHAN :
1kg isi kerang
2 biji bawang besar dikisar halus
2 ulas bawang putih dikisar halus
1 inci halia dikisar halus
1 genggam ikan bilis direndam & kisar halus
1 mangkuk cili padi hijau dibersih & buang tangkai (boleh dikurangkan jika tidak tahan pedas)
1/2 mangkuk lengkuas muda dihiris nipis
2 mangkuk santan pekat
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan semua bahan2 lain & biarkan mendidih sehingga agak pekat. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.

NOTA : 
Sambal tahun ialah masakan tradisi masyarakat Jawa & tahan disimpan lama dgn dipanaskan setiap hari. Semakin lama sambal ini disimpan ia akan bertambah sedap.


No comments:

Post a Comment