Monday, June 24, 2013

Kerang Masak Lada Hitam




BAHAN:
400g isi kerang
2 ulas bawang putih diketuk
1 inci halia diketuk
1 camt serbuk lada hitam
1 camt pes asam jawa
1 biji bawang besar dimayang
1 biji cili merah dimayang
1 camb sos tiram
1 camb sos cili
1 camb kicap manis
Sedikit air
Sedikit hirisan daun ketumbar
Sedikit hirisan daun bawang
Garam & serbuk perisa

CARA:
Tumis bawang putih & halia hingga naik bau. Masukkan air, serbuk lada hitam, pes asam jawa, sos tiram, sos cili & kicap manis. Biarkan mereneh. Masukkan kerang, bawang besar & cili merah. Goreng sehingga bawang layu. Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. Masukkan daun bawang & daun ketumbar. Biarkan hingga agak kering. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment