(photo: www.purpleserenity.wordpre ss.com)
BAHAN:
10 ekor udang dibersihkan
100g kismis
1 batang serai dikisar halus
1cm halia muda dikisar halus
5 ulas bawang merah dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
2 biji cili merah dikisar halus
1 keping asam gelugur
5 helai daun limau purut
4 camb sos tiram
2 camb sos ikan
1/2 cawan air
Gula, garam, lada sulah, serbuk perisa
CARA:
Tumis bahan2 kisar sehingga wangi. Masukkan air, asam keping & daun limau purut. Biarkan mereneh sekejap. Masukkan udang, sos tiram & sos ikan. Biarkan kuah agak pekat, masukkan kismis & sesuaikan rasa dgn gula, garam, lada sulah & serbuk perisa. Masak hingga kuah agak kering, bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment