Tuesday, December 13, 2011

Udang Goreng Sayur Berperisa





BAHAN:
300g udang sederhana dibersihkan
2 biji telur dipukul
1 camt minyak bijan
1cm halia dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
Lobak merah dipotong serong
Kacang peas dipotong serong
Cili merah dipotong serong
Jagung muda dibelah 4
1 camb tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
1 kiub pati ayam
Lada sulah & serbuk perisa
1 cawan air

CARA:
Bersihkan udang & toskan. Panaskan secawan minyak di dalam kuali & goreng udang hingga setengah masak. Tuangkan telur yg dipukul & kacau hingga telur masak. Angkat & ketepikan.

Tumis halia & bawang putih dgn sedikit minyak hingga naik bau. Masukkan secawan air & kiub pati ayam. Biarkan mereneh. Masukkan lobak merah, kacang peas, jagung & cili merah. Masukkan bancuhan tepung jagung & kacau hingga kuah pekat. Renjiskan dgn sedikit serbuk perisa & minyak bijan. Tutup api.

Masukkan udang di dalam mangkuk hidangan. Tuangkan sayur2an di atasnya.

No comments:

Post a Comment