Wednesday, January 4, 2012

Udang Bakar Berempah



BAHAN :
20 ekor udang dibersihkan
5 ulas bawang merah
1 batang serai
5g jintan manis
5g serbuk kunyit
5g serbuk cili
garam & serbuk perisa

CARA:
Kisar bawang merah bersama serai, jintan manis, serbuk kunyit,serbuk cili, garam & serbuk perisa. Perapkan udang dgn campuran ini selama 10 minit. Bakar hingga masak. Hidangkan bersama air asam.

BAHAN UTK AIR ASAM
1 cawan air asam jawa
1 inci belacan
4 biji cili merah
1/2 biji bawang besar dihiris halus
1 biji limau nipis diambil jus
Gula & garam

CARA:
Tumbuk cili merah & belacan. Satukan dgn air asam jawa, bawang besar & jus limau. Sesuaikan rasa dgn gula & garam.


No comments:

Post a Comment