(Photo : www.lifeisfare.blogspot.com)
BAHAN A:
1 ekor ikan siakap
1 camt serbuk kunyit
1 camt garam
1 camt serbuk lada putih
2 camb jus limau nipis
2 camb air halia
BAHAN B:
2sm halia ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1 batang serai ditumbuk
6 bii cili padi ditumbuk
6 ulas bawang bawang merah ditumbuk
6 camb jus limau nipis
2 camb sos tiram
2 camb sos ikan
3 helai daun limau purut dimayang
1 kuntum bunga kantan dimayang
Gula, garam, serbuk perisa
CARA:
Perap ikan dengan bahan A selamat setengah jam. Goreng hingga garing. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan sedikit air, sos ikan, sos tiram, jus limau nipis, daun limau purut & bunga kantan. Kacau hingga kuah agak pekat. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan Sedia utk dihidangkan.
1 ekor ikan siakap
1 camt serbuk kunyit
1 camt garam
1 camt serbuk lada putih
2 camb jus limau nipis
2 camb air halia
BAHAN B:
2sm halia ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1 batang serai ditumbuk
6 bii cili padi ditumbuk
6 ulas bawang bawang merah ditumbuk
6 camb jus limau nipis
2 camb sos tiram
2 camb sos ikan
3 helai daun limau purut dimayang
1 kuntum bunga kantan dimayang
Gula, garam, serbuk perisa
CARA:
Perap ikan dengan bahan A selamat setengah jam. Goreng hingga garing. Ketepikan. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan sedikit air, sos ikan, sos tiram, jus limau nipis, daun limau purut & bunga kantan. Kacau hingga kuah agak pekat. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment