(photo : www.en.petitchef.com)
BAHAN:
1kg sotong dipotong sesuka hati
1kg ubi badak
5 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
3sm halia dikisar halus
2 mangkuk santan
1 paket rempah kecil rempah kari daging
1 camb kerisik
1 keping asam gelugur
5 helai daun kari
Garam & serbuk perisa
CARA:
Celur sotong bersama asam keping sehingga masak. Ketepikan.
Ubi badak dikupas & dipotong sederhana. Rebus hingga empuk. Ketepikan.
Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan rempah kari daging & tumis hingga naik bau. Masukkan santan, ubi badak, sotong & daun kari. Kacau hingga mendidih. Masukkan kerisik & sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment