Monday, June 30, 2014

Ikan Goreng Sos Basil

(Photo : Dot P @ www.yelp.com)

BAHAN:
1kg ikan siakap dibuang tulang
5 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1 batang serai dikisar
6 tangkai cili padi dikisar
2 tangkai daun basil dikisar
2 helai daun bawang dikisar
5 helai daun limau purut dimayang
2 camb jus limau nipis
1/2 labu bawang besar dimayang
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk cili
Garam & serbuk perisa

CARA:
Gaul ikan dengan sedikit garam, serbuk kunyit & serbuk cili.  Goreng dalam minyak penuh hingga kekuningan.  Ketepikan.  Tumis bahan kisar hingga wangi.  Masukkan bawang besar, jus limau & daun limau purut. Sesuaikan rasa dengan garam & serbuk perisa.  Masukkan ikan.  Kacau rata.  Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment