(Photo : Dot P @ www.yelp.com)
BAHAN:
1kg ikan siakap dibuang tulang
5 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1 batang serai dikisar
6 tangkai cili padi dikisar
2 tangkai daun basil dikisar
2 helai daun bawang dikisar
5 helai daun limau purut dimayang
2 camb jus limau nipis
1/2 labu bawang besar dimayang
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk cili
Garam & serbuk perisa
CARA:
Gaul ikan dengan sedikit garam, serbuk kunyit & serbuk cili. Goreng dalam minyak penuh hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan bawang besar, jus limau & daun limau purut. Sesuaikan rasa dengan garam & serbuk perisa. Masukkan ikan. Kacau rata. Sedia utk dihidangkan.
1kg ikan siakap dibuang tulang
5 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1 batang serai dikisar
6 tangkai cili padi dikisar
2 tangkai daun basil dikisar
2 helai daun bawang dikisar
5 helai daun limau purut dimayang
2 camb jus limau nipis
1/2 labu bawang besar dimayang
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk cili
Garam & serbuk perisa
CARA:
Gaul ikan dengan sedikit garam, serbuk kunyit & serbuk cili. Goreng dalam minyak penuh hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan bawang besar, jus limau & daun limau purut. Sesuaikan rasa dengan garam & serbuk perisa. Masukkan ikan. Kacau rata. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment