Saturday, June 21, 2014

Ikan Goreng Sos Tomato Dengan Kerisik


BAHAN:
1 ekor ikan patin/siakap/kerapu
6 tangkai cili merah dikisar kasar
6 ulas bawang merah dikisar kasar
3 biji tomato dikisar kasar
2 helai daun limau purut
2 camb cili sos
2 camb tomato sos
2 camb tomato sup
1 camb kerisik
1 camb pes asam jawa
1 camt serbuk belacan
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Gaul ikan dengan garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga garing & pecah minyak.  Masukkan pes asam jawa bersama sedikit air.  Masukkan daun limau purut, sos tomato, sos cili & sup tomato.  Biarkan mereneh.  Masukkan kerisik. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa.  Tuangkan di atas ikan. Hiaskan dengan hirisan cili merah, daun sup & daun bawang.

No comments:

Post a Comment