(Photo : www.stepbysteprecipe.com)
BAHAN:
1 ekor ikan patin/siakap/kerapu
6 tangkai cili merah dikisar kasar
6 ulas bawang merah dikisar kasar
3 biji tomato dikisar kasar
2 helai daun limau purut
2 camb cili sos
2 camb tomato sos
2 camb tomato sup
1 camb kerisik
1 camb pes asam jawa
1 camt serbuk belacan
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Gaul ikan dengan garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga garing & pecah minyak. Masukkan pes asam jawa bersama sedikit air. Masukkan daun limau purut, sos tomato, sos cili & sup tomato. Biarkan mereneh. Masukkan kerisik. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Hiaskan dengan hirisan cili merah, daun sup & daun bawang.
1 ekor ikan patin/siakap/kerapu
6 tangkai cili merah dikisar kasar
6 ulas bawang merah dikisar kasar
3 biji tomato dikisar kasar
2 helai daun limau purut
2 camb cili sos
2 camb tomato sos
2 camb tomato sup
1 camb kerisik
1 camb pes asam jawa
1 camt serbuk belacan
Sedikit serbuk kunyit
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Gaul ikan dengan garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga garing & pecah minyak. Masukkan pes asam jawa bersama sedikit air. Masukkan daun limau purut, sos tomato, sos cili & sup tomato. Biarkan mereneh. Masukkan kerisik. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Hiaskan dengan hirisan cili merah, daun sup & daun bawang.
No comments:
Post a Comment