Wednesday, June 18, 2014

Ikan Masak Berempah


BAHAN:
1 ekor ikan siakap/kerapu
15 tangkai cili kering dikisar
2 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3sm halia muda dikisar
2 camb ketumbar dikisar
1 camt jintan manis dikisar
1 camt jintan putih dikisar
1/2 cawan cuka
Sedikit serbuk kunyit
Sedkit hirisan daun bawang
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.  Tumis bahan kisar hingga garing & pecah minyak.  Masukkan sedikit air & cuka.  Biarkan mereneh & kuah pekat.  Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan.   Hidangkan dengan taburan daun bawang. 

No comments:

Post a Comment