(Photo : www.peninsulamalaysiancuisine.com)
BAHAN:
1 ekor ikan siakap/kerapu
15 tangkai cili kering dikisar
2 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3sm halia muda dikisar
2 camb ketumbar dikisar
1 camt jintan manis dikisar
1 camt jintan putih dikisar
1/2 cawan cuka
Sedikit serbuk kunyit
Sedkit hirisan daun bawang
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga garing & pecah minyak. Masukkan sedikit air & cuka. Biarkan mereneh & kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Hidangkan dengan taburan daun bawang.
1 ekor ikan siakap/kerapu
15 tangkai cili kering dikisar
2 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3sm halia muda dikisar
2 camb ketumbar dikisar
1 camt jintan manis dikisar
1 camt jintan putih dikisar
1/2 cawan cuka
Sedikit serbuk kunyit
Sedkit hirisan daun bawang
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar hingga garing & pecah minyak. Masukkan sedikit air & cuka. Biarkan mereneh & kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan di atas ikan. Hidangkan dengan taburan daun bawang.
No comments:
Post a Comment