Tuesday, June 24, 2014

Ikan Goreng Sambal Berempah


BAHAN:
1 ekor ikan merah/kerapu
2 labu bawang besar dikisar
5 ulas bawang putih dikisar
3sm halia dikisar
3 camb cili giling
1 camt serbuk ketumbar
1 camt serbuk jintan putih
1/2 camt serbuk jintan manis
2 cawan santan
1 camb pes asam jawa
1 batang serai dimayang halus
1 kuntum bunga kantan dimayang halus
1 helai daun kunyit dimayang halus
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula & serbuk perisa

CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.  Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga wangi.  Masukkan pes asam jawa, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih & serbuk jintan manis. Kacau  hingga garing & pecah minyak.  Masukkan santan, serai, bunga kantan & daun kunyit.  Biarkan mereneh & kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa.  Tuangkan kuah di atas ikan.  Hidangkan dengan taburan bawang goreng. 

No comments:

Post a Comment