(Photo : www.salamisimon1.blogspot.com)
BAHAN:
1 ekor ikan merah/kerapu
2 labu bawang besar dikisar
5 ulas bawang putih dikisar
3sm halia dikisar
3 camb cili giling
1 camt serbuk ketumbar
1 camt serbuk jintan putih
1/2 camt serbuk jintan manis
2 cawan santan
1 camb pes asam jawa
1 batang serai dimayang halus
1 kuntum bunga kantan dimayang halus
1 helai daun kunyit dimayang halus
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga wangi. Masukkan pes asam jawa, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih & serbuk jintan manis. Kacau hingga garing & pecah minyak. Masukkan santan, serai, bunga kantan & daun kunyit. Biarkan mereneh & kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan kuah di atas ikan. Hidangkan dengan taburan bawang goreng.
1 ekor ikan merah/kerapu
2 labu bawang besar dikisar
5 ulas bawang putih dikisar
3sm halia dikisar
3 camb cili giling
1 camt serbuk ketumbar
1 camt serbuk jintan putih
1/2 camt serbuk jintan manis
2 cawan santan
1 camb pes asam jawa
1 batang serai dimayang halus
1 kuntum bunga kantan dimayang halus
1 helai daun kunyit dimayang halus
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula & serbuk perisa
CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Tumis bahan kisar bersama cili giling hingga wangi. Masukkan pes asam jawa, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih & serbuk jintan manis. Kacau hingga garing & pecah minyak. Masukkan santan, serai, bunga kantan & daun kunyit. Biarkan mereneh & kuah pekat. Sesuaikan rasa dengan gula, garam & serbuk perisa. Tuangkan kuah di atas ikan. Hidangkan dengan taburan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment