BAHAN:
500g sotong
1 biji bawang besar dikisar halus
2 ulas bawang putih dikisar halus
2 cm halia dikisar halus
2 batang serai diketuk
1 camt serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
3 biji cili hijau dihiris
1 biji bawang besar dihiris
1 helai daun kunyit dihiris
Garam, gula & serbuk perisa
CARA:
Sotong dibersihkan tanpa membuang dakwat hitam. Tumis bahan kisar bersama serai & serbuk kunyit hingga wangi. Masukkan sotong & asam gelugur. Kacau hingga sotong masak & kuah agak pekat. Masukkan bawang besar hiris & cili hijau. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Taburkan daun kunyit. Kacau seketika. Sedia utk dihidangkan.
500g sotong
1 biji bawang besar dikisar halus
2 ulas bawang putih dikisar halus
2 cm halia dikisar halus
2 batang serai diketuk
1 camt serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
3 biji cili hijau dihiris
1 biji bawang besar dihiris
1 helai daun kunyit dihiris
Garam, gula & serbuk perisa
CARA:
Sotong dibersihkan tanpa membuang dakwat hitam. Tumis bahan kisar bersama serai & serbuk kunyit hingga wangi. Masukkan sotong & asam gelugur. Kacau hingga sotong masak & kuah agak pekat. Masukkan bawang besar hiris & cili hijau. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Taburkan daun kunyit. Kacau seketika. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment