Tuesday, March 4, 2014

Sotong Sumbat Pulut Sos Tomato


BAHAN A:
5 ekor sotong besar dibersihkan
120g beras pulut
140 ml air
50g serbuk santan segera
30g kismis
30g sayuran campur
2 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 tangkai daun ketumbar dihiris
Sedikit serbuk lada sulah
Garam

BAHAN SOS:
50g serbuk santan segera
60ml air
200g jus tomato
Garam & gula

CARA:
Tanak pulut bersama air, serbuk santan segera & sedikit garam sehingga masak. Ketepikan.

Cincang sesungut/janggut sotong & ketepikan. Tumis bawang merah & bawang putih hingga wangi. Masukkan sesungut sotong, kismis, sayuran campur, daun ketumbar, garam & serbuk lada sulah. Kacau hingga sesungut sotong masak. Tutup api, masukkan pulut & gaul rata. Sumbat adunan pulut ke dalam sotong & semat dgn lidi. Panaskan minyak & goreng sotong selama 2 minit. Angkat & ketepikan.

Utk membuat sos, campurkan serbuk santan kelapa bersama air & jus tomato. Panaskan di atas api hingga agak pekat. Sesuaikan rasa dgn sedikit garam & gula. Ketepikan.

Susun sotong yg telah digoreng goreng di dalam bekas pembakar. Tuangkan sos di atasnya & bakar dgn kepanasan 180c selama 45 minit.


No comments:

Post a Comment