(Photo : www.resipimamaleza.blogspo t.com).
BAHAN INTI:
800g sotong dibersihkan
400g isi ayam dicincang
2 biji cili merah dikisar
3 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2sm halia dikisar
2 batang serai dikisar
2sm lengkuas dikisar
2sm kunyit dikisar
Garam
BAHAN KUAH
6 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
3sm halia dikisar
3 batang serai dikisar
2sm kunyit dikisar
2sm lengkuas dikisar
1camb cili giling
1 mangkuk santan pekat
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Gaul sebati isi ayam dgn semua bahan2 inti & sumbat ke dalam sotong. Bakar di dalam ketuhar selama 25 minit. Utk kuah, panaskan semua bahan didalam periuk & biarkan mereneh hingga kuah pekat. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Hidangkan dgn menyusun sotong di dalam pinggan & tuangkan kuah percik diatasnya.
No comments:
Post a Comment