Friday, February 28, 2014

Sotong Sumbat Pulut Udang Bersantan




BAHAN :
500g sotong dibersihkan
1 cawan beras pulut ditanak dgn satu cawan santan 

100g isi udang dicincang
5 ulas bawang merah dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
2sm halia dikisar halus
1 biji lobak merah dipotong dadu
30g jagung muda hiris
10g rempah sup
1 cawan santan pekat
2 batang serai diketuk
1 camt serbuk kunyit
Garam & serbu perisa

CARA:
Gaulkan pulut, isi udang, lobak merah & jagung muda. Sumbatkan dalam sotong. Ketepikan.
Tumis bahan kisar & serbuk kunyit hingga wangi. Masukkan rempah sup & kacau hingga garing. Masukkan sotong, santan pekat & serai. Biarkan hingga mendidih & kuah pekat. Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment