BAHAN A:
600g sotong besar dibersihkan
4 ekor ikan kembung rebus & ambil isi
4 biji buah keras ditumbuk halus
5 ulas bawang merah ditumbuk halus
1 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 camb serbuk lada putih
1 biji telur dipukul sedikit
Sedikit garam
BAHAN B:
15 tangkai cili kering dikisar halus
10 ulas bawang merah dikisar halus
2 ulas bawang putih dikisar halus
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam, gula & serbuk perisa
Hirisan daun saderi
CARA:
Sotong dibersih & ketepikan. Hancurkan isi ikan & gaul dgn semua bahan A. Masukkan adunan isi ikan ke dalam sotong & rapatkan hujungnya dgn pencungkil gigi atau lidi. Ketepikan.
Tumis cili kering, bawang merah & bawang putih hingga pecah minyak. Masukkan sotong & sedikit air asam jawa. Kacau hingga sotong masak. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Taburkan hirisan daun saderi. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment