(Photo : www.mawarshafei.blogspot.c om).
BAHAN:
12 ekor sotong dibersihkan
300g isi ayam direbus & dicincang halus
5 ulas bawang merah dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
2cm halia dikisar halus
2cm lengkuas dikisar halus
1 camb rempah kari ikan dibancuh dgn sedikit air
3 camb cili giling
1 camt serbuk kunyit
2 batang serai diketuk
2cm belacan dihancurkan dgn sedikit air
50g kacang tanah disangrai & dikisar
Sedikit air asam jawa
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Sumbat isi ayam di dalam sotong, tutup dgn kepalanya & semat dgn lidi. Ketepikan.
Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan rempah kari, cili giling, serbuk kunyit, serai & belacan. Kacau hingga pecah minyak. Masukkan sotong & air asam jawa. Kacau hingga sotong masak. Masukkan kacang tanah. Biarkan terus mereneh hingga kuah pekat. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment