Thursday, February 13, 2014

Opor Sotong




BAHAN:
600g sotong dibersihkan & potong bulat
5 ulas bawang merah dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
3sm lengkuas dikisar halus
15 tangkai cili kering dikisar halus
1 batang serai dikisar halus
1 mangkuk santan pekat
2 camb rempah kurma dibancuh dgn sedikit air
1 camt serbuk kunyit
2 camb kerisik
5 helai daun limau purut
Garam, gula & serbuk perisa

CARA:
Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan rempah kurma & serbuk kunyit. Goreng hingga pecah minyak. Masukkan pati santan & biarkan mereneh sehingga kuah agak pekat. Masukkan sotong, kerisik & daun limau purut. Kacau sehingga sotong masak & kuah betul2 pekat. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment