(photo: www.indodk.blogspot.com)
BAHAN:
20 ekor udang sederhana dibersihkan
5 ulas bawang merah dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
2 cm lengkuas dikisar halus
2 cm halia dikisar halus
2 batang serai dikisar halus
1 camt jintan manis dikisar halus
1 camt jintan hitam dikisar halus
1 camb serbuk cili
1 camb serbuk ketumbar
1 camt serbuk kunyit
1/2 cawan kacang tanah
Garam, gula & serbuk perisa
CARA:
Udang digoreng tanpa minyak sehingga kering airnya. Ketepikan. Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga masak kemudian ditumbuk kasar. Ketepikan. Campurkan bahan kisar dgn serbuk cili, serbuk ketumbar & serbuk kunyit. Tumis sehingga. Masukkan udang. Kacau rata. Masukkan kacang tanah. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Angkat. Bila sejuk cucuk udang pada lidi satay. Hidangkan bersama hirisan timun.
No comments:
Post a Comment