(Photo: www.dapurdapurannonon.blog spot.com)
BAHAN:
300g udang dibersihkan (buang kulit & cincang)
3 keping roti dipotong kecil
1 biji telur
2 camb tepung jagung
1 biji bawang besar dipotong dadu
1 biji cili merah dipotong dadu
3 camb hirisan daun bawang
1 camb kicap cair
1 camt lada sulah
5 camb serbuk roti
1/2 cawan air
Garam
CARA:
Pukul telur dlm mangkuk. Masukkan air & roti yg dipotong kecil. Biarkan roti terendam selama 15 minit. Lecek2an sedikit. Masukkan udang, tepung jagung, bawang besar, cili merah, garam, kicap cair & lada sulah. Gaul rata, kepal & bentukkan menjadi bebola bujur. Golekkan bebola pada serbuk roti & goreng hingga kuning keemasan. Hidangkan bersama sos cili & mayonis.
No comments:
Post a Comment