(photo: www.after6am.blogspot.com)
BAHAN:
600g udang sederhana dibersihkan
5 biji pisang muda (dibuang kulit & potong serong)
5 ulas bawang merah dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
1 camt lada hitam dikisar halus
1 camt jitan mannis dikisar halus
1 camt biji ketumbar dikisar halus
5 tangkai cili kering dikisar halus
2 camb kerisik
1 camb serbuk kunyit
2 batang serai diketuk
2 cawan santan pekat
1 cawan air
Garam & serbuk perisa
CARA:
Masukkan bahan kisar, serbuk kunyit, serai & pisang di dalam periuk. Didihkan dengan api kecil sehingga pisang empuk. Masukkan santan, kerisik & udang. Kacau hingga mendidih & udang masak. Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment