(photo: www.ezythairecipes.com)
BAHAN:
15 ekor udang sederhana dibersihkan
1 biji bawang besar dibelah 4
2 batang serai diketuk
2cm halia muda dihiris halus
10 biji cili padi ditumbuk kasar
5 helai daun limau purut
1 biji limau nipis diambil jus
1 camb sos ikan
1 tangkai daun ketumbar di hiris
3 mangkuk air
1 kiub pati ayam
Garam & serbuk perisa
CARA:
Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan kiub pati ayam, serai, halia, cili padi, bawang & daun limau. Biarkan mereneh beberapa minit. Masukkan udang, sos ikan & jus limau. Biarkan sehingga udang masak. Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. Tutup api & taburkan daun ketumbar. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment