(photo: www.chinesecookingstudio.c om)
BAHAN:
15 ekor udang sederhana dibersihkan
1 biji bawang besar dimayang
1 biji tomato dibelah 4
1 biji cili hijau dipotong serong
1 bij cili merah dipotong serong
1 hiris nenas dipotong dadu
5 camb sos tomato
5 camb sos cili
1/2 cawan air
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa
CARA:
Gaul udang dgn sedikit serbuk kunyit & garam. Goreng hingga masak. Ketepikan. Tumis bawang besar hingga layu. Masukkan air, sos tomato dan sos cili. Biarkan mereneh. Masukkan udang, tomato, cili merah, cili hijau & nenas. Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa. Masak sehingga kuah pekat & tomato/cili layu. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment