(photo: www.bennyphotography.com)
BAHAN:
300g udang sederhana dibersihkan
20g taucu
5 ulas bawang merah dikisar halus
2 ulas bawang putih dikisar halus
2cm halia dikisar halus
2 biji cili merah dikisar halus
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan santan
2 batang serai dititik
1 biji cili merah dipotong memanjang
1 biji cili hijau dipotong memanjang
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan air asam jawa, taucu & serai. Biarkan mereneh hingga kuah agak pekat. Masukkan udang, potongan cili merah & cili hijau. Kacau sehinga udang setengah masak. Masukkan santan. Kecilkan api & kacau hingga mendidih & udang masak. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
NOTA:
Tidak perlu tambah garam jika kemasinan taucu sudah mencukupi
No comments:
Post a Comment