(photo : www.dzanariah.blogspot.com)
BAHAN:
15 ekor udang dibersihkan
1 biji bawang besar dihiris
1 biji cili merah dihiris
1 biji cili hijau dihiris
Sedikit serbuk kunyit
Garam & serbuk perisa
CARA:
Gaul udang dgn sedikit serbuk kunyit & garam. Panaskan kuali & masukkan udang. Gunakan api kecil sehingga air udang kering, baru dimasukkan minyak. (ini utk mengurangkan udang menyerap minyak)
Besarkan sedikit api & goreng udang hingga masak. Masukkan bawang, cili merah & cili hijau. Goreng sehingga bawang & cili layu. Renjis serbuk perisa jika perlu. Sedia utk dihidangkan.
NOTA: Sekiranya suka boleh dimasukkan juga sayuran spt kacang panjang, kacang buncis, bunga kobis atau brokoli sbg pelengkap hidangan ini.
No comments:
Post a Comment