Tuesday, January 10, 2012

Udang Masak Cencaluk




BAHAN
500g udang sederhana dibersihkan
4camb cencaluk
5 biji cili padi dikisar halus
5 ulas bawang merah dikisar halus
2 ulas bawang putih dikisar halus
2sm halia dikisar halus
2 batang serai diketuk
1 biji bawang besar dimayang
1 biji cili merah di mayang
1 biji cili hijau dimayang
4camb susu cair
1 biji limau nipis diambil jus
Sedikit air
Gula & serbuk perisa

CARA:
Tumis bahan2 kisar bersama serai hingga naik bau. Masukkan cencaluk,susu cair & sedikit air. Kacau & biarkan hingga mereneh. Masukkan udang, bawang besar, cili merah & cili hijau. Kacau hingga udang masak. Sesuaikan rasa dgn gula, jus limau & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.

NOTA: 
Masakan ini tidak perlu diletak garam krn cencaluk telahpun masin. Selain itu boleh juga ditambah petai atau potongan nenas sbg bahan tambahan.

No comments:

Post a Comment