(photo : www.myphonememopad.files.w ordpress.com)
BAHAN:
1kg udang dibersihkan
8 ulas bawang merah dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
2cm halia dimayang
2camb serbuk kari ikan dibancuh dgn sedikit air
1 camb cili giling
1/2 cawan air asam jawa
5 helai daun kari
1 biji tomato dibelah 4
5 biji cili merah/hijau dihiris
Gula, garam & serbuk perisa
CARA:
Tumis bawang merah, bawang putih & halia hingga wangi. Masukkan cili giling & serbuk kari ikan. Goreng hingga garing. Masukkan air asam jawa. Kacau hingga mereneh. Masukkan udang. Biarkan sehingga udang masak. Masukkan cili merah & tomato. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment