Saturday, January 7, 2012

Udang Goreng Berempah


20 ekor udang sederhana dibersihkan (tidak perlu buang kulit)
8 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1/2 inci halia dikisar
1 camb rempah kurma (bancuh dgn sedikit air)
1 camb rempah kari (bancuh dgn sedikit air)
5 helai daun limau purut
1/2 cawan air asam jawa
Gula, garam & serbuk perisa

CARA:
Goreng udang setengah masak & ketepikan. Tumis bawang putih, bawang merah & halia hingga wangi. Masukkan rempah kurma & rempah kari. Goreng sehingga garing & naik bau. Masukkan air asam jawa, udang & daun limau purut. Kacau hingga sebati & kuah agak kering. Sesuaikan rasa dgn gula, garam & serbuk perisa. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment