(photo : www.aneka-resep2.blogspot. com)
BAHAN:
300g udang dibersih & buang kulit
1 biji kelapa muda diparut
10 biji cili padi (boleh dilebihkan kalau suka)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 camt ketumbar
1sm cekur
3sm kunyit
sedikit belacan
Gula & garam
Daun pisang secukupnya
CARA:
udang dicincang kasar. Cili padi dihiris nipis. Bawang merah, bawang putih, ketumbar, cekur, kunyit & belacan dikisar halus. Gaul udang dgn kelapa parut, cili padi & bahan kisar. Tambah gula & garam secukup rasa. Potong daun pisang mengikut saiz pelas yg dikehendaki. Ambil sesenduk ramuan dan ratakan di atas daun pisang. Bungkus kemas & kukus selama 30 minit. Sedia utk dihidangkan.
NOTA:
Kelapa muda yg digunakan utk masakan ini bukan yg terlalu muda
(yg biasa dijadikan minuman) tetapi peringkat pertengahan yg biasanya
digunakan dlm kuih2 muih tradisional.
No comments:
Post a Comment