Friday, August 24, 2012

Udang Masak Berempah



BAHAN:
500g udang besar
4 kuntum bunga lawang
3cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
40g serbuk rempah kari daging dibancuh dgn sedikit air
30g puri tomato
1 cawan pati santan
1 helai daun pandan
Sedikit garam & gula
100g bawang merah dikisar
50g bawang putih dikisar
60g halia muda dikisar
2 batang serai dikisar
10 tangkai cili kering dikisar
50g udang kering dikisar
Hirisan daun ketumbar & daun kunyit

CARA:
Goreng udang setengah masak & ketepikan. Tumis semua bahan kisar bersama bunga lawang, kulit kayu manis & pelaga hingga wangi. Masukkan serbuk rempah kari & goreng lagi hingga garing. Masukkan puri tomato, santan & daun pandan. Kacau hingga agak pekat. Masukkan udang. Sesuaikan rasa dgn garam & gula. Taburkan hirisan daun kunyit & daun ketumbar. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment