Monday, December 16, 2013

Sotong Sumbat Sos Kuning


(Photo : www.inforesep.com)
 
BAHAN A:
1kg sotong putih dibersihkan
300g isi ayam dikisar

200g isi udang dikisar
200gm isi ikan dikisar
3 biji merah dikisar
5 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2sm halia dikisar
2 batang serai dikisar
3 biji limau kasturi diambil jus
3 helai daun limau purut dimayang
1 helai daun kunyit dimayang
Garam

BAHAN B:
5 ulas bawang merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
2sm halia dikisar
2sm lengkuas dikisar
3sm kunyit hidup dikisar
3 batang serai dikisar
10 biji cili padi ditumbuk pecah
1 helai daun kunyit dimayang
3 helai daun limau purut dimayang
1 mangkuk santan pekat
Garam, gula & serbuk perisa

CARA:
Campurkan semua bahan2 A kecuali sotong & perap seketika. Masukkan campuran ke dalam sotong & sematkan dgn lidi. Bakar dlm ketuhar selama 25 minit. 


Utk sos, campurkan semua bahan B & masak hingga pekat. Hidangkan dgn mengatur sotong di dalam pinggan & tuangkan sosnya.

No comments:

Post a Comment