Sunday, December 16, 2012

Rendang Ketam




BAHAN
4 ekor ketam dibersihkan.
2 cawan santan pekat
2 ulas bawang putih dikisar halus
6 ulas bawang merah dikisar halus
1 inci halia dikisar halus
1 inci kunyit hidup dikisar halus
3 batang serai dikisar halus
1 sudu cili boh
2 helai daun limau purut dihiris
2 helai daun kunyit dihiris
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar air asam jawa
Garam, gula & serbuk perisa

CARA
Ketam digoreng dlm minyak penuh hingga masak. Sejukkan dan belah dua. Ketepikan.

Masukkan santan, cili boh & semua bahan kisar di dalam kuali. Panaskan sehingga mendidih. Masukkan air asam jawa & kerisik. Biarkan mereneh dan kuah agak pekat. Masukkan ketam dan kacau perlahan2 hingga sebati. Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Bila kuah sudah mesra dgn ketam taburkan daun limau purut & daun kunyit. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment