(photo : www.eats.my)
BAHAN:
2 liter air
2 ketul paha ayam
500g udang besar
1 rangka yam
1 kiub pati rebusan ayam
500g mi kuning dicelur
200 taugeh dicelur
400g kangkung dicelur
BAHAN SAMBAL:
10 tangkai cili kering dibuang biji & rendam
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1 camb gula merah
100ml air
CARA:
Jerang 1 liter air sehingga mendidih. Masukkan peha ayam dan rebus hingga masak. Angkat & sejukkan. Buang tulang dan hiris ayam nipis2. Simpan air rebusannya.
Basuh & kupas kulit udang. Ketepikan kepala & kulit udang. Panaskan minyak di dalam kuali & tumis kepala & kulit udang bersama bawang putih hingga garing dan angkat.
Jerang baki air di dalam periuk besar sehingga mendidih. Celup udang sehingga masak & keluarkan. Bubuh kulit, kepala udang, rangka ayam & baki air rebusan ayam tadi. Biarkan terus mendidih sehingga sup tinggal separuh. Tapis sup & masukkan kiub pati ayam, garam & gula secukup rasa.
Untuk menyediakan sambal, kisar cili, bawang merah, bawang putih dan buah keras. Panaskan minyak & tumis bahan kisar sehingga wangi. Sesuaikan rasa dgn gula merah & garam & sedikit air.
Hidangkan mi di dalam pinggan bersama udang, isi ayam, taugeh & kangkung. Curahkan kuah ke atasnya & letakkan sambal & tabur hirisan daun bawang & bawang goreng
1 rangka yam
1 kiub pati rebusan ayam
500g mi kuning dicelur
200 taugeh dicelur
400g kangkung dicelur
BAHAN SAMBAL:
10 tangkai cili kering dibuang biji & rendam
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1 camb gula merah
100ml air
CARA:
Jerang 1 liter air sehingga mendidih. Masukkan peha ayam dan rebus hingga masak. Angkat & sejukkan. Buang tulang dan hiris ayam nipis2. Simpan air rebusannya.
Basuh & kupas kulit udang. Ketepikan kepala & kulit udang. Panaskan minyak di dalam kuali & tumis kepala & kulit udang bersama bawang putih hingga garing dan angkat.
Jerang baki air di dalam periuk besar sehingga mendidih. Celup udang sehingga masak & keluarkan. Bubuh kulit, kepala udang, rangka ayam & baki air rebusan ayam tadi. Biarkan terus mendidih sehingga sup tinggal separuh. Tapis sup & masukkan kiub pati ayam, garam & gula secukup rasa.
Untuk menyediakan sambal, kisar cili, bawang merah, bawang putih dan buah keras. Panaskan minyak & tumis bahan kisar sehingga wangi. Sesuaikan rasa dgn gula merah & garam & sedikit air.
Hidangkan mi di dalam pinggan bersama udang, isi ayam, taugeh & kangkung. Curahkan kuah ke atasnya & letakkan sambal & tabur hirisan daun bawang & bawang goreng
No comments:
Post a Comment