Sunday, August 21, 2011

Mee Jawa


(photo : hanieliza.fotopages.com)


BAHAN A:
500g mi kuning
100g taugeh dicelur
3 keping tauhu digoreng dan dipotong dadu
5 biji telur direbus dan dibelah dua
Bawang goreng
Hirisan daun daun sup dan cili padi

BAHAN B:
3 biji ubi keledek direbus dan dikisar
150g kacang tanah digoreng dan dikisar
5 sudu cili giling
8 biji bawang merah dikisar halus
5 biji bawang putih dikisar halus
2 sudu besar tepung gandum dibancuh dgn air
5 sudu besar gula merah
2 sudu gula pasir
100g daging dihiris nipis dan direbus empuk
1 liter air rebusan daging
Garam dan serbuk perisa

CARA:
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi. Masukkan cili giling dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan daging bersama air rebusannya, keledek dan bancuhan tepung gandum. Biarkan mendidih dan masukkan kacang, gula merah dan gula pasir. Biarkan kuah mereneh sebentar. Sesuaikan rasa dengan garam dan serbuk perisa.

Hidangkan kuah bersama mi, taugeh yang telah dicelur, tauhu, telur dan taburkan hirisan daun sup, cili padi dan bawang goreng.


No comments:

Post a Comment