Saturday, September 3, 2011

Mee Udang Sungai Dua


(photo : jhuu8280@fotopages.com)


BAHAN:
1kg mi kuning dicelur
500g kentang/keledek direbus & dilecek

500g udang besar
100g daging ayam dipotong kecil
100g kerang
100g daging dipotong kecil
125g cili boh
10 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 kiub ikan bilis
3 sudu tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Garam & serbuk perisa
Telur rebus dipotong dua
Tauhu goreng dipotong kecil
2 liter air
Limau kasturi dibelah dua
Cili merah dipotong
Hirisan daun bawang & daun sup
Bawang goreng

CARA:
Kisar halus bawang putih, bawang merah, cili boh & kiub ikan bilis. Tumis bahan kisar ini sehingga wangi. Masukkan air, daging & ayam & biarkan mendidih.

Masukkan kentang/keledek yg telah dilecek bersama kerang & udang. Masukkan bancuhan tepung jagung & biarkan terus mereneh sehingga kuah menjadi pekat. Sesuaikan rasa dgn garam & serbuk perisa.

Letak mi di dalam mangkuk. Susun telur rebus, tauhu goreng, cili potong, hirisan daun sup & daun bawang. Tuang kuah ke atasnya & taburkan bawang goreng. Perahkan limau kasturi jika suka.

No comments:

Post a Comment