Monday, August 15, 2011

Mee Kari



BAHAN:
600g mi kuning dicelur
1/2 ekor ayam dipotong kecil
2 mangkuk santan pekat
2 mangkuk santan cair
6 keping tauhu kering dipotong kecil
1 kilo kerang direbus ambil isi
300g taugeh
4 biji telur rebus dibelah dua
2 sudu besar rempah kari
12 tangkai cili kering dikisar halus
8 biji bawang merah dikisar halus
3 biji bawang putih dikisar halus
5 helai daun kari
2 barang serai dititik

CARA:
Tumis bahan kisar bersama daun kari hingga wangi. Masukkan rempah kari dan tumis lagi hingga garing. Masukkan 2 mangkuk santan cair dan serai. Masukkan ayam. Biarkan mendidih sehingga ayam masak. Masukkan santan pekat. Biarkan mendidih sekali lagi. Sesuaikan rasa dengan gula, garam dan serbuk perisa.
Susun mi, tauhu kering, telur, kerang dan taugeh di dalam pingan. Tuangkan kuah diatasnya.


No comments:

Post a Comment