Tuesday, January 27, 2015

Terubuk Bakar Istimewa


BAHAN PERAPAN IKAN:
1 ekor ikan terubuk dibersihkan
100g bawang merah dikisar
50g bawang putih dikisar
30g halia dikisar
30g lengkuas dikisar
30g kunyit hidup dikisar
100g cili merah dikisar
3 batang serai dikisar
Sedikit garam
Sedikit gula

BAHAN AIR ASAM:
100g cili padi dihiris
20g cili merah dihiris
20g bawang merah dihiris
10g daun kesum dihiris
1/2 kuntum bunga kantan dihiris
10g asam jawa dibancuh dengan sedikit air
10g belacan dibakar dan dihancurkan
Garam dan gula

CARA:
Satukan semua bahan2 perapan dan perap ikan selama 30 minit.  Lapikkan daun pisang dan panggang ikan di atas bara api hingga masak.

Untuk membuat air asam, satukan semua bahan.  Sesuaikan rasa dengan garam dan gula.  Hidangkan air asam bersama ikan terubuk bakar.

No comments:

Post a Comment