Wednesday, January 28, 2015

Ikan Goreng Acar


BAHAN:
800g ikan
50g bawang merah dikisar
20g bawang putih dikisar
30g lengkuas dikisar
20g buah keras dikisar
20g kunyit hidup dikisar
15 tangkai cili kering dikisar
2 camb jus limau nipis
1/2 biji lobak merah dihiris memanjang
1/2 biji timun dihiris memanjang
1 biji cili merah dihiris nipis
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula & serbuk perisa

CARA:
Lumurkan ikan dengan sedikit garam & serbuk kunyit.  Goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.
Tumis bahan2 kisar sehingga wangi.  Masukkan lobak  merah, cili, timun & jus limau nipis.  Kacau hingga sebati.  Sesuaikan rasa dgn garam, gula & serbuk perisa. Tuangkan acar di atas ikan.  Sedia utk dihidangkan.


(Photo : www.pbase.com)

No comments:

Post a Comment