Friday, January 23, 2015

Terubuk Bakar Bersantan


BAHAN:
1 ekor ikan terubuk dibersihkan dan buang sisik
8 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2 batang serai dikisar
1 cm belacan dikisar
1 cm halia dikisar
1 cm lengkuas dikisar
8 tangkai cili kering dikisar
1 cawan santan pekat
2 camb sos tiram
2 camb sos tomato
2 camb kicap pekat
2 camb rempah kari
1 biji limau nipis diambil airnya
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula dan serbuk perisa

CARA:
Lumur ikan dengan sedikit garam dan air limau nipis.  Perap selama satu jam. 

Tumis bahan kisar bersama rempah kari sehingga garing.  Masukkan santan, sos tiram, sos tomato dan kicap.  Kacau sehingga pekat.  Sesuaikan rasa dengan garam, gula dan serbuk perisa.

Panggang ikan di atas bara api dengan berlapikkan daun pisang.  Curahkan kuah santan keatasnya.  Bakar sehingga ikan masak dan kuah santan melekat pada ikan.

No comments:

Post a Comment