Monday, November 4, 2013

Sup Gamat


BAHAN:
5 ekor gamat direbus & potong nipis
5 ekor udang dibuang kulit
2 ulas bawang putih ditumbuk
3 ulas bawang merah ditumbuk
2cm halia dimayang
3 cawan stok ayam
5 biji cendawan butang dipotong
2 biji cendawan hitam dipotong
1/2 camt serbuk lada
1 biji tomato dibelah 4
5 tangkai cili padi ditumbuk pecah
1 biji bawang besar di belah 4
Hirisan daun sup & daun bawang
Sedikit bawang goreng
Garam & serbuk perisa

CARA:
Tumis halia, bawang merah & bawang putih hingga wangi. Masukkan stok ayam & biarkan mendidih. Masukkan bawang besar, gamat & udang. Biarkan mereneh seketika. Masukkan buah tomato, cendawan hitam & cendawan butang. Sesuaikan rasa dengan garam, lada sulah & serbuk perisa. Taburkan hirisan daun sup, daun bawang & bawang goreng. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment