Saturday, November 16, 2013

Sambal Sotong Berempah



BAHAN:
1kg sotong dibersihkan
1 biji bawang besar di hiris
1 camb serbuk jintan manis
1 camb serbuk ketumbar
1 camb serbuk cili
1 camt serbuk kunyit
1 cawan air asam jawa
1 camb kicap cair
2 inci halia dihiris
1 camb tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
Gula & garam

CARA:
Gaul sotong dgn serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, serbuk cili, serbuk kunyit & sedikit garam & perap selama setengah jam. Tumis sotong yang diperap bersama bawang besar sehingga rempah wangi. Masukkan air asam jawa, kicap cair & halia. Biarkan mereneh. Sesuaikan rasa dgn gula & garam. Masukkan bancuhan tepung jagung & kacau hingga kuah pekat. Sedia utk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment