(Photo : www.feedage.com)
BAHAN:
1kg siput sedut dibersih & dititik
5 ulas bawang putih dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
2sm halia dikisar halus
1 biji bawang besar dihiris kasar
10 biji cili kering dipotong serong
5 biji cili padi ditumbuk pecah
1 biji lada benggala dipotong kiub
1 camb sos tiram
1 camb kicap manis
1 camb sos cili
1 camb sos tomato
1 kiub pati ikan bilis
1 camt tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
CARA:
Tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan cili kering & cili padi. Kacau seketika. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap manis & kiub ikan bilis & siput sedut. Kacau rata. Masukkan bawang besar & cili benggala. Tuangkan bancuhan tepung jagung. Kacau hingga kuah pekat & siput masak. Sedia utk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment