Friday, November 4, 2011

Udang Celup Tepung Gandum + Tepung Ubi



BAHAN:
12 ekor udang besar
3 camb tepung gandum
3 camb tepung ubi/tepung sagu
1/2 camt serbuk lada sulah
1 camb hirisan daun saderi
Garam & serbuk perisa
Air secukupnya

CARA:
Udang dibuang kulit kecuali bahagian ekor. Bersih & ketepikan dahulu. Satukan tepung gandum, tepung ubi, serbuk lada sulah, garam, daun saderi & serbuk perisa di dalam mangkuk. Masukkan air sedikit demi sediki sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu pekat & tidak terlalu cair. Celup udang di dalam bancuhan tepung & goreng di dalam minyak panas hingga kekuningan. Hidangkan bersama sos cili.

CARA MEMBUAT SOS:
5 biji cili merah
1 ulas bawang putih
1/2 cawan air asam jawa (boleh diganti dgn 1/2 cawan air dicampur sedikit cuka)
Gula & garam secukupnya

Kisar semua bahan diatas. Masak hingga mendidih & agak pekat. Sesuaikan garam/gula & kepekatan sos mengikut citarasa.


No comments:

Post a Comment