Saturday, November 19, 2011

Udang Sanggul





BAHAN :
20 ekor udang sederhana besar
1 cawan tepung gandum
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada sulah
Air secukupnya
Kulit popia secukupnya

CARA:
Bersihkan udang dgn dibuang kulit kecuali bahagian ekor. Perapkan dgn sedikit garam (sedikit sahaja) & serbuk lada sulah. Ketepikan. Bancuh tepung gandum dgn air sehingga mendapat bancuhan yg sederhana pekat. Ketepikan.
Ambil beberapa helai kulit popia. Leraikan supaya tidak melekat antara satu sama lain. Lipat dua & gunting menjadii juraian2 yg halus memanjang. Celup udang di dalam bancuhan tepung gandum. Lilitkan udang dgn juraian kulit popia sehingga menutup semua bahagian kecuali ekor. Goreng sehingga garing & kekuningan. Boleh dimakan begitu saja atau dicicah sos cili & mayonis.

Nota: Selain udang, boleh jugak menggunakan hirisan sotong atau hirisan isi ayam yg dipotong memanjang.


No comments:

Post a Comment