Tuesday, November 22, 2011

Udang Tebu






BAHAN:
500g udang dibersih & buang kulit
1 batang tebu dibuang kulit
50g isi ayam dicincang
1 ulas bawang putih dicincang
Garam, gula & lada sulah

CARA:
Potong tebu sepanjang 7cm. Ketepikan. Perap udang bersama putih telur, gula, garam & lada sulah selama 15 minit. Kisar udang bersama bawang putih sehingga halus. Gaul sebati udang kisar dgn isi ayam. Simpan di dalam peti sejuk selama sejam. Ambil segenggam adunan dan kepalkan pada batang tebu dgn kemas. Buat sehingga habis. Kukus udang tebu selama 5-10 minit. Angkat & panggang di atas api sehingga keperang2an. Hidangan ini enak dicicah dgn sos cili atau sos ikan. Boleh juga dihidangkan bersama nasi atau mi.

No comments:

Post a Comment